• To-krokhakking med to farger
    To-krokhakking med to farger

Råd og tips

Velkommen til hakkingens og pjoningens verden!

Nye teknikker for deg? Da gjør det litt godt å vite at de egentlig er veldig gamle!

Hakking og pjoning er teknikker vi skal slappe av og kose oss med. Da gjør det da ingen ting om det samtidig blir lekkert og at arbeidet vokser fort mens vi sitter der! Ettersom hakkede ting får en dobbel struktur, vil det gå med ca 25-30% mer garn enn til strikking.

Hakk og pjon litt løst i starten – det sparer deg for ergrelser! Sjekk at pinnen glir lett gjennom alle maskene. Det er lurt å holde pinnekroken i ro – på skrå ned mot deg. Den glir lettest igjennom der maskene er "høyest". Likeså er det lurt å telle maskeantallet ofte. Pass på at kantmaskene blir med.

Rist løs av og til – bli ikke for ivrig. Lær deg å legge fra deg arbeidet, de fleste vil /: maske opp en rad til – og så felle av en rad til :/ osv

Begynn med grunnteknikk og gå videre først når du er trygg på den. Lag mindre ting i starten, - ikke begynn med den genseren eller superkåpen. Pannebånd, skjerf og putetrekk er mine forslag. Finn mønstre som passer til produktet. Grytelapper i tokrok-hakking (to farger) med tykt bomullsgarn og den tynneste pinnen (4mm), gir flott resultat og god trening. Legg opp 36 lm, hakk et kvadrat og lag hempe.

Husk prøvelappen! For større arbeider er det fatalt om din hakkefasthet ikke stemmer med oppskriftens! Regulér ved å hakke løsere eller fastere eller evt bytt pinne.

Lær deg å lage kjedemasker både i oppleggskant og i begge kantene, da går sammenhakking som en lek, og produktet får en proff avslutning.

Produkter i hakking og pjoning beholder den fasongen de har fått. Jeg damper ikke, da synes jeg de mister strukturen og blir for flate. Press lett over med strykejernet med et klede imellom, det holder.

Følg vaskereglene for materialene, legg produktet i fasong og tørk flatt.

Forede plagg bør renses.

Hakkede plagg passer godt til foring da teknikken lager et stoff som binder seg i begge retninger. Jeg pleier å sy i fór for hånd, men de nye elastiske maskinsømmene kan nok også brukes.

Pass på!

Hakkingens "eneste" ulempe: I hakking og pjoning kan en ikke som i strikking gå ned i arbeidet og rette opp feil. Da må det rekkes opp – og det er irriterende! Derfor, ha nærkontakt med arbeidet ditt, ta det med ro og hakk feilfritt.

Lykke til!