Historikk

 

 

Det er ikke så raust med skriftlig materiale når det gjelder hva kvinner har drevet med av håndarbeid opp gjennom historien, men vi vet at flittige hender har vært i sving hver dag til alle tider, enten det skulle lages nødvendige klær og bruksting eller forming av praktfulle ting til pryd og pynt.

Ikke vet noen med sikkerhet hvor hakkingen hadde sin opprinnelse. Mange land påberoper seg å være det landet hvor hakkingens vugge sto. Teoriene er mange og mye tyder på at det startet et sted i Østen.

At teknikken har vært innom Nord-Afrika antas fra betegnelsen „tunesisk hekling" som den vanlige rette flate hakkingen blir kalt.

Varianten „tokrokhakking" tros også å ha sin opprinnelse i øst, og vi vet at arabernes strikkepinner hadde krok i begge ender.

På sin utbredelse nordover Europa har den fått disse navnene; Crochet Tunisien på fransk- Tunesisches häkeln på tysk – Afghan knitting i engelsktalende land – hakning i Danmark, krokning på svensk, koukkaminen i Finland, Tunisk hekl på Island.

Det vi nå kaller „tokrokhakking" her heter strikkehekling i Danmark og crochet-knit i USA. Da må det brukes tokrokpinner (double-ended hooks).

Dersom noen finner tynne, korte beinpinner/stålpinner med krok i begge ender i gamle gjemmer og syskrin, kan disse utmerket godt brukes som redskap til hakking og pjoning av mindre og smalere produkter.

 

 

Tokrokhakking

Bilde